Onderzoek

Mediawijsheid en nieuwswijsheid

In 2005 introduceerde de Raad voor Cultuur het begrip mediawijsheid om het belang te onderstrepen van actief, bewust en kritisch omgaan met media en media-inhouden in een verregaand gemedialiseerde samenleving. In de jaren nadat de Raad voor Cultuur het adviesrapport over mediawijsheid verscheen, leek het zwaartepunt van de discussie vooral te liggen op de impact van technologie op ons dagelijks leven en minder op keuzes die we maken op basis van informatie die we tot ons nemen – en de bronnen die we als betrouwbaar achten.

Met mijn onderzoek zoom ik in op de journalistieke inhoud – of die nu wordt overgedragen via een krant, tijdschrift, website of social media. In het onderzoek hanteer ik het perspectief van nieuwsgebruikers en journalisten. Vanuit het perspectief van nieuwsgebruikers wilde ik de vraag beantwoorden hoe zij de actualiteit en de berichtgeving – actief, kritisch en bewust – kunnen gebruiken om ge├»nformeerde keuzes te maken in hun dagelijks leven. Vanuit de invalshoek van de journalistiek is een centrale vraag hoe journalisten relevante nieuwsbronnen kunnen blijven in tijden waarin nieuwsgebruikers steeds kritischer worden – en waarin burgers niet alleen ontvanger van nieuws zijn, maar steeds meer zelf deel uitmaken van het proces van informatie-uitwisseling.

Nieuwswijsheid – de onmisbare schakel in de relatie tussen journalisten en nieuwsgebruikers

Het antwoord op beide vragen: door nieuwswijs te denken en te handelen. In het onderzoek zet ik uiteen wat dit inhoudt en hoe nieuwswijsheid zowel nieuwsgebruikers als journalisten kan helpen om actief, kritisch en bewust om te gaan met de verander(en)de processen van informatie-uitwisseling.
Ik definieer ‘nieuwswijsheid’ als het actief, kritisch en bewust gebruiken en beoordelen van nieuwsinhouden en -processen en reflecteren op de eigen rol als gebruiker van nieuws.

Download het onderzoeksverslag *)

*)
Aanwijzing voor bronvermelding:

Schwarz, F (2013) – Nieuwswijsheid. De onmisbare schakel in de relatie tussen journalisten en nieuwsgebruikers. Zwolle: Windesheim.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail