Leestip: Kies toch niet steeds de kant van de macht

Kies toch niet steeds de kant van de macht is de titel van een boekje van journalisten Kim van Keken en Dieuwertje Kuipers. Het is meteen ook het belangrijkste advies dat ze geven aan hun collega-journalisten: die zijn met hun reportages niet zozeer gericht op het bredere publiek, maar lijken hun werk vooral af te stemmen op politici en collega’s.
Van Keken en Kuijpers houden hun collega’s een spiegel voor. Dat is nodig ook, getuige de vele voorbeelden van gemakzuchtige journalistiek die zij zelf aandragen – zeker als je bedenkt dat er nog veel meer van dat soort voorbeelden zijn.
De suggesties die ze doen, zijn wel overwegend negatief geformuleerd: journalisten moeten heel veel niet doen. Wat ze dan wel zouden kunnen doen, beschrijf ik in deze boekbespreking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *