Doe-tip: expo en lezing Jonas Bendiksen in Beeld & Geluid Den Haag (4 november 2022)

In 2019 en 2020 bracht de Noorse fotograaf en voormalig World Press Photo-winnaar Jonas Bendiksen enige tijd door in de stad Veles in Macedoni├ź, waar hij mensen interviewde die in nepnieuwsfabrieken werkten. De voormalige industriestad had het economisch zwaar te verduren gehad, en dus zochten veel werkzoekenden hun heil in de productie van nepnieuws.
Bendiksen verwerkte zijn interviews in het Book of Veles, die hij bovendien voorzag van portretten en fotografische schetsen van de nogal desolate stad.

Dat is althans het verhaal waarmee The Book of Veles aanvankelijk werd ge├»ntroduceerd. Het bleek een grote hoax. De foto’s in het boek waren gemanipuleerd. Als je goed kijkt, zie je dat de personen die erin voorkomen meer weg hebben van personages in online games dan echte mensen. Maar ook de tekst was in zijn geheel gefabriceerd: die was met artificial intelligence gegenereerd.
In dit Wired-artikel kun je lezen hoe Bendiksen te werk is gegaan en hoe zijn werk werd ontvangen.
Wil je weten wat Bendiksen dreef, en welke lessen hij zelf uit dit project trok? Ga dan op 4 november naar zijn lezing en tevens opening van de foto-expositie over zijn boek bij Beeld en Geluid in Den Haag (vanaf 15.30).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *