Leestip: OneWorld manifest

Cover OneWorld sep-okt 2022

Toen het magazine OneWorld in voorjaar 2020 een nieuw jasje kreeg, introduceerde de hoofdredactie ook een manifest voor een nieuwe journalistieke koers. In de woorden van de redactie: ‘journalistiek voor rechtvaardigheid. Daarom staan we niet neutraal tegenover onrecht. En als het moet, gaan wij de straat op. OneWorld verslaat geen incidenten, maar onderzoekt systemen.’
In het manifest staan vormen tien waarden het uitgangspunt: rechtvaardige journalistiek, niet neutraal, systeemdenken en dwarsverbanden, de machtsvraag, onderbelichte perspectieven, (zelf)kritisch, rechtvaardige taal, representatie, handelingsperspectief en transparantie.
Dit lijkt verrassend voor wie meent dat journalisten objectief en neutraal dienen te zijn, maar ik zie het vooral als een goed voorbeeld van nieuwswijze journalistiek. Objectieve journalistiek is onhaalbaar en de schijn ervan is verwarrend. Journalisten zijn mensen, die keuzes maken in welke bronnen ze wel en niet spreken, welke invalshoeken ze kiezen etc. Ze doen er beter aan daar open over te zijn; dat vergroot hun betrouwbaarheid.
Lees hier het manifest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *