Onderwijs, media en journalistiek, burgerschap en taal. Dat zijn de terreinen waarop (en waartussen) ik me beweeg. Die verschillende vakgebieden lopen voor mij ook geregeld in elkaar over; ik ben groot fan van interdisciplinariteit.

Na mijn studie Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam heb ik afwisselend gewerkt in zowel non-profit als (semi-)bedrijfsleven.  Door het werken in verschillende soorten organisaties heb ik veel inzichten opgedaan over hoe mensen kennis (niet) benutten, en hoe dat beter kan.
Het grootste deel van mijn loopbaan werkte ik bij Nieuws in de klas, waar ik nauw samenwerkte met zowel nieuwsmedia als met het onderwijs. Tijdens een detachering bij het lectoraat Media & Civil Society van de Hogeschool Windesheim specialiseerde ik me in nieuwswijsheid, een thema dat mij sindsdien niet heeft losgelaten. Daar schreef ik het onderzoek waarop ik deze website in 2016 baseerde.
Daarna ben ik, via een omweg, het onderwijs in gegaan. Ik behaalde mijn tweedegraads bevoegdheid docent Nederlands bij de Hogeschool van Amsterdam en heb daarna een paar jaar les gegeven bij MBO College Airport (onderdeel van ROC van Amsterdam). Vanzelfsprekend verwerkte ik in mijn lessen veelvuldig de actualiteit en de berichtgeving daarover: welke taal gebruiken politici en journalisten, welke perspectieven staan in de berichtgeving centraal, en hoe kun je de betrouwbaarheid van bronnen zelf bepalen?

Inmiddels sta ik niet meer voor de klas, maar werk ik nog wel – achter de schermen – in het onderwijs, als adviseur onderwijsvernieuwing. In 2022 combineerde ik dit werk met een functie als producent nieuwswijsheid bij Beeld & Geluid. In het onderwijs deed ik diverse inzichten op over hoe mensen leren, ofwel nieuwe informatie verwerken, en wat daarbij de rol van docenten is. Die inzichten heb ik toegepast op nieuwswijsheid, wat leidde tot een update van zowel de definitie en criteria voor nieuwswijsheid, als van deze site.

Contact

Wil je in gesprek over nieuwswijsheid?
Neem contact met mij op via het contactformulier hiernaast,
volg mij op Twitter: @fifischwarz
of op Mastodon: @fifischwarz@mastodon.social
of vind mij via LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/fifischwarz

Bezoek ook mijn blog over mediawijs burgerschap, taal en docentprofessionalisering op www.dedingendebaas.nl

Gepubliceerd door Fifi Schwarz op 21 oktober 2022Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail