Wie zegt wat, waar, wanneer, waarom en hoe? - Copyright Fifi Schwarz (2022)
(c) Fifi Schwarz 2022

De website nieuwswijsheid.nl was tussen 2016 en 2022 vooral de openbare bewaarplaats voor het onderzoeksrapport Nieuwswijsheid, de onmisbare schakel in de relatie tussen journalisten en nieuwsgebruikers uit 2013.
In oktober 2022 heeft de site een aantal nieuwe rubrieken gekregen. In het menu-item Bronnen vind je nu de
nieuwswijsheidcanon, een overzicht van organisaties wier werk is gericht op of een duidelijke link heeft met nieuwswijsheid, Lees-, kijk-, en luistertips en een overzicht van publicaties van Fifi Schwarz, auteur van deze site.
Via het menu-item
lessuggesties kunnen leraren ideeën opdoen die bijdragen aan het vergroten van nieuwswijsheid.

Nieuwe site oktober 2022

Idee van deze site is dat het een soort verzamelplek wordt die daadwerkelijk overzicht biedt: geen uitputtende waslijsten van publicaties die direct aanhaken op de actualiteit, maar eerder een rustige reflectie op die publicaties, uitzendingen of andere uitingen die de waan van de dag ontstijgen. De ene keer gaat dat om actuele inzichten, maar even vaak komt ouder werk, dat nog steeds relevant is, maar inmiddels door de voortdurend geactualiseerde tijdlijnen wordt weggeduwd door nieuwer werk, aan bod.
Geïnspireerd door curator Maria Popova (Marginalian) en onderwijspsycholoog Pedro deBrucykere (X, Y of Einstein?), attendeer ik je in korte blogposts af en toe op relevante lees-,  kijk-  en luistertips.

Wijs me er vooral op als ik desondanks in herhaling val, of als er onverhoopt iets mist dat hier zeker thuishoort. En volg me op Mastodon, waar ik ook tips deel die deze site niet halen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen zijn van harte welkom! Gebruik het contactformulier hiernaast of plaats je reactie onder de blogposts.

Tegeltjeswijsheden

Op diverse plekken op deze site vind je een tegeltjeswijsheid. Daarin heb ik de – in mijn optiek – belangrijkste uitgangspunten voor nieuwswijsheid samengevat:

  • Wie zegt wat, waar, wanneer, waarom en hoe?
  • Focus niet op het slechte, maar op het goede
  • bedenK: in veel beRIchTen IS vaak sleCHts een deeL van het vErhaal Zowel uitgelicht als uitvErgroot #Nieuwswijsheid #2xlezen
  • Moeite doen is de moeite waard

De tegeltjes heb ik gemaakt op wordsofwisdam.com, een initiatief van studenten van de opleiding Creative Business van de Hogeschool van Amsterdam.

Gepubliceerd door Fifi Schwarz op 21 oktober 2022