Over de auteur

portret_fifi-schwarzTussen 1999 en 2016 werkte ik op het raakvlak van media, onderwijs en jongeren. Daarna heb ik een switch gemaakt: ik volgde de lerarenopleiding en sta nu voor de klas. Bij MBO College Airport (onderdeel van ROC van Amsterdam) geef ik Nederlands bij de opleiding Luchthavenbeveiliging.

Van 2001 tot 2004 was ik werkzaam als projectleider educatie en campaigner bij ontwikkelingsorganisatie (Oxfam) Novib. Van 2004 tot en met 2013 werkte ik bij stichting Nieuws in de klas (voorheen Krant in de Klas), aanvankelijk als educatief medewerker en sinds 2006 als directeur. Onder mijn aansturing groeide de stichting uit tot de landelijke bron voor de verwerking van nieuwsmedia en de actualiteit in het primair en voortgezet onderwijs. Ik combineerde dit werk met een detachering als onderzoeker bij de School of Media van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ik schreef diverse publicaties over de relatie tussen journalistiek en mediawijs burgerschap, waaronder het onderzoeksrapport Jongeren, nieuwsmedia en betrokkenheid (samen met Nico Drok).

Van 2014 tot medio 2016 werkte ik als senior projectleider bij School aan Zet, onderdeel van Platform Bèta Techniek. School aan Zet versterkte scholen in hun ontwikkeling naar lerende organisaties. Ik coördineerde het netwerk van referentiescholen voor het voortgezet onderwijs en het versterkingsprogramma voor samenwerkingsverbanden van lerarenopleidingen en scholen.
In 2015 deed ik met mijn partner en met hulp van een grote groep onderwijsprofessionals mee aan de Amsterdamse Scholenchallenge. Met het schoolplan voor Het Forum, een openbare middelbare school voor vmbo, havo, vwo en mbo behaalden we de derde positie in de publieksstemming en de zevende plek in de eindronde. In totaal dongen 127 plannen mee naar de laatste vier plaatsen.

In mijn vrije tijd heb ik als vrijwilliger Kinderpersburo’s begeleid en geassisteerd bij taallessen aan ouders van leerlingen in Amsterdam Oost (beide via digitaal trapveld Cybersoek). Ook gaf ik als gastdocent les over hiphopcultuur bij de Weekendschool in Amsterdam Zuidoost.
In 2018 haalde ik mijn bevoegdheid voor docent Nederlands (tweedegraads). Eerder behaalde ik mijn doctoraal in Amerikanistiek en volgde ik een minor Onderwijskunde – beide aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Contact

Wilt u meer weten over nieuwswijsheid? Ik geef graag advies, presentaties of workshops.
Neem contact met mij op via het contactformulier in het menu.
Volg mij op Twitter: @fifischwarz
of vind mij via LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/fifischwarz

Lees ook mijn blog over mediawijs burgerschap, taal en docentprofessionalisering op www.dedingendebaas.nl

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail