Waarom nieuwswijsheid.nl?

Tussen 2009 en 2014 had ik een onderzoeksaanstelling bij het lectoraat Media and Civil Society van de School of Media aan de Hogeschool Windesheim. Ik deed daar onderzoek naar de relatie tussen journalistiek en mediawijsheid. Deze aanstelling combineerde ik met mijn werk bij de stichting Nieuws in de klas.

Ik rondde mijn aanstelling af met een onderzoeksverslag en ging aan de slag in een ander werkgebied – eerst bij Computerwijk en later bij School aan Zet. Inmiddels heb ik ervoor gekozen om me helemaal op het onderwijs te richten en ben ik begonnen me om te scholen tot docent Nederlands. Maar de thematiek van journalistiek en mediawijs burgerschap blijft me bezighouden. Sterker nog, als docent Nederlands wil ik leerlingen juist helpen grip te krijgen op de taal en opĀ  maatschappelijke discussie door de actualiteit en de berichtgeving daarover met ze te bespreken.

Naar mijn onderzoeksverslag, Nieuwswijsheid – de onmisbare schakel tussen journalisten en nieuwsgebruikers, wordt nog steeds verwezen bij journalistiekopleidingen. En ik ontvang nog geregeld informatieverzoeken van studenten. Daarom heb ik besloten het verslag online te publiceren, op deze website. Daarnaast heb ik een rubriek met lestips samengesteld om docenten wegwijs te maken in de mogelijkheden om de actualiteit en de berichtgeving daarover met hun leerlingen te bespreken.

Ik hoop dat de studenten en docenten, maar ook anderen met belangstelling voor nieuwsmedia, journalistiek en/of mediawijs burgerschap, dit een bruikbare website vinden. En dat journalisten en nieuwsgebruikers inzien hoe belangrijk het is met elkaar het gesprek aan te blijven gaan over zowel de actualiteit als de berichtgeving daarover.

Ondertussen ga ik aan de slag met het ontwerpen van een werkwijzer voor het onderwijs. Doel van die werkwijzer is om de lesstof te verbinden aan de actualiteit. Enerzijds omdat leerlingen dan begrijpen waarom ze leren wat ze leren (wat hen meer motiveert), anderzijds omdat de berichtgeving door nieuwsmedia – en de kritische bespreking daarvan – bijdraagt aan taalvaardigheid en mediawijs burgerschap.

Vragen, opmerkingen of aanvullingen zijn van harte welkom! Gebruik het contactformulier hiernaast of plaats je reactie op mijn weblog.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail