Websites

Online bronnen over journalistiek, nieuwsmedia en mediawijsheid

Er zijn legio websites die regelmatig artikelen en onderzoeken publiceren over ontwikkelingen in de nieuwsmedia en over mediawijsheid. In plaats van een selectie van artikelen op te geven, verwijs ik hier naar de homepages.
Tip: meld je aan voor de nieuwsbrieven.
Mis je een relevante site? Geef aanvullingen graag door via het contactformulier.

Center for News Literacy
Kenniscentrum van de Stony Brook University in New York. Site bevat veel achtergronden, lesmaterialen en videoclips. Gericht op Amerikaanse berichtgeving en doelgroepen.

Ernst-Jan Pfauth
Blog over innovatie in media, van mede-oprichter van De Correspondent Ernst-Jan Pfauth.

Mediawijzer.net
Het platform voor mediawijsheidprofessionals, in 2008 opgericht op initiatief van de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeugd en Gezin.

Nieman lab
Het Nieman Journalism Lab is onderdeel van de journalistiekfaculteit van Harvard University en publiceert onderzoeken en blogs over de impact van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen op journalistiek en nieuwsmedia.

De Nieuwe Reporter
Onafhankelijke groepsweblog over de toekomst van de journalistiek in relatie tot de publieke sfeer.

Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek stimuleert de kwaliteit, diversiteit en onafhankelijkheid van de journalistiek door met geld, kennis en onderzoek de vernieuwing van de journalistieke infrastructuur in Nederland te bevorderen.

UNESCO Media literacy
Onderzoek, achtergronden, toolkits voor curriculumontwikkeling voor mediawijsheid en media-educatie. UNESCO beoogt materialen te maken die geschikt zijn voor toepassing in alle landen.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail